7 redenen waarom wandelen goed is voor je lijf en hoofd

Wandelen: wonder voor je welzijn

Wil je meer bewegen, dan maak je met wandelen een goede start. Je hebt er geen dure uitrusting of apparatuur voor nodig.

Het enige wat je echt nodig hebt, is een goed paar wandelschoenen! Bovendien kan je altijd wandelen: vergeet alleen geen wandelafspraak te maken met jezelf.

Je kan altijd een blokje rond je huis wandelen, maar het kan  na een tijdje vervelen om altijd hetzelfde te zien.

Gelukkig bestaan er honderden uitgestippelde wandelingen in mooie stukjes bos of op natuurpaden. Het is heerlijk om de betonnen of geasfalteerde paden te verlaten en in een bos of natuurgebied te wandelen.

Wandel je niet graag alleen dan kan je ook aansluiten bij een wandelclub of een wandelmaatje zoeken.

Wandelen is een wonder voor je welzijn. Doordat je wandelt in de buitenlucht geniet je van een weldadige invloed op je lichaam en op je geest.

 
Wandelen: wonder voor je welzijn

Tips voor meer wandelplezier

Op deze sites vind je leuke wandelroutes:

De site van wandelknooppunt https://www.wandelknooppunt.be/nl-be

De site van Natuurpunt https://www.natuurpunt.be/wandelen?gad=1&f%5B0%5D=route_type%3A17

De website van Pasar https://www.pasar.be/wandelen

Op de website van Uit in Vlaanderen kan je wandelingen selecteren: https://www.uitinvlaanderen.be/

Op de toeristische dienst van de meeste gemeentes liggen er vaak ook kant-en-klare wandelingen voor jou uitgestippeld.

 

7 redenen waarom wandelen goed is voor je lijf en hoofd

1. Betere conditie

Als je regelmatig wandelt zal je na een tijdje vaststellen dat je conditie sterk verbetert. Door te wandelen worden je spieren en gewrichten sterker en soepeler. De spieropbouw verloopt zeer langzaam, maar laat dat je niet tegenhouden om te gaan wandelen. Liever focussen op de lange termijn dan gaan voor spectaculaire resultaten op korte termijn.

Door meer te bewegen blijft de conditie van je kraakbeen goed en dat is goed nieuws voor je gewrichten. Dunner kraakbeen zorgt ervoor dat je last kan krijgen van je gewrichten.  Mooi meegenomen is dat je daardoor ook het risico op botontkalking vermindert.

Als je wandelt heb je weinig kans op blessures. Doordat je tijdens het wandelen je gewrichten niet te veel belast, loop je bovendien minder kans op blessures. Kies je ervoor om te joggen of te lopen dan heb je meer kans op blessures.

Let wel op: als je voordien weinig bewoog, heeft het geen zin om meteen tientallen kilometers te gaan wandelen. Start op je eigen tempo en luister naar je lijf. Het is niet echt een goed plan om je meteen in te schrijven voor de Dodentocht!

 

2. Meer lucht

Door te wandelen neem je een zuurstofbad: je lichaam neemt tijdens een wandeling meer zuurstof op doordat je beter ademt. Dit heeft als gevolg dat de capaciteit van je longen vergroot om zuurstof op te nemen. Wandel daarom vooral in natuurgebied zodat je longen zich kunnen vullen met frisse lucht die een ideale opkikker is voor je longen.

3. Een gerust hart

Door te wandelen oefen je een positieve invloed uit op je hart en bloedvaten. Je bloedsomloop wordt beter en je bloeddruk daalt. Voor wie last  heeft van hoge bloedruk is dit mooi meegenomen.

Door te wandelen doe je ook aan preventie van voorkamerfibrillatie. Dit is de meest voorkomende hartritmestoornis bij volwassenen. Heb je deze stoornis dan kan je last hebben van hartkloppingen of een onregelmatige pols in combinatie met vermoeidheid en duizeligheid. Meestal wordt deze aandoening behandeld met medicatie of een medische ingreep. Door regelmatig te wandelen kan je voorkamerfibrillatie  voorkomen. Heb je al last van deze aandoening? Dan kan je het aantal aanvallen sterk verminderen door minstens 2,5 uur per week te bewegen.

 

4. Blije darmen

Door te wandelen, krijgen je de darmen een boost waardoor de ontlasting beter op gang komt.

Beweging versnelt je bloedsomloop waardoor er meer zuurstof wordt rondgepompt. Door die snellere bloedsomloop verlopen allerlei processen die via het bloed gebeuren sneller.  Dit geldt dus ook voor de opname van bepaalde voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen. Wandelen stimuleert je dikke darm om de voedselbrij in de darm verder te duwen. Hierdoor creëer je de ideale voorwaarden voor een vlot toiletbezoek.

Op voorwaarde uiteraard dat je de andere leefstijlregels respecteert (onder andere voldoende drinken, voldoende vezels eten).

 

5. Slaap als een roos

Door overdag te bewegen, slaap je ’s nachts beter.

Je geest komt tot rust komt doordat wandelen helpt om sombere gedachten te verdrijven. Door te wandelen, ben je fysiek moe waardoor je sneller zal inslapen.

Een ander voordeel is dat wandelen zorgt voor een langere en diepere slaap.

Maak evenwel geen lange wandelingen vlak voor je naar bed gaat, want dit kan wel een nadelige invloed op je slaap hebben. Je hartslag en lichaamstemperatuur zijn tijdens de wandeling hoger en daardoor zal je minder gemakkelijk inslapen.

Wil je toch naar buiten voor het slapen? Maak dan een kort wandelingetje van een kwartier in een rustig tempo.

 

6. Ontstresen

De lichamelijke voordelen van wandelen hebben ook mentale voordelen: doordat je bloeddruk daalt en je cortisolwaarden zakken vermindert je  stressniveau. Had je een lastige dag op het werk of stond je in de file? Dan is wandelen een ideale uitlaatklep om je overtollige energie (in de vorm van stress) kwijt te raken.

Wandelen helpt om je hoofd leeg te maken. Kan je niet stoppen met piekeren? Volg dan een pad met veel obstakels. Ideaal hiervoor zijn smalle bospaden of paden met losliggende keien. Op die manier ben je zodanig gefocust op de volgende stap dat je geen tijd hebt om achterom te kijken of om vooruit te kijken. Om niet te vallen ben je verplicht om geconcentreerd te letten op de ruimte vlak voor je voeten.

Door enkel te focussen de volgende stap ben je beter in staat om in het moment te blijven en niet de denken aan gisteren of morgen. Dit kan een hulp zijn om dagdagelijkse problemen te relativeren. Door minder te piekeren, maak je je hoofd leeg. Hierdoor worden je positieve gevoelens sterker en krijgen negatieve gevoelens minder kans. Je merkt dat je gedachten helderder worden na een flinke wandeling. Door mentale energie te tanken vermindert je mentale moeheid en je stemming zal verbeteren.  Hierdoor voel je je gelukkiger.

De natuur is een prikkelarme omgeving waardoor er meer ruimte komt voor rust in je hoofd. Dit natuurlijk antidepressivum kan je niet overdoseren  en heeft geen bijwerkingen. Je gedachten worden helderder na een flinke wandeling.

 

7. Sterkere nervus vagus

Je nervus vagus of de zwervende hersenzenuw loopt door je hele lichaam en maakt contact met al je organen. Dit is de reden waarom  je stress en angst in je hele lijf kan voelen.

De nervus vagus speelt een rol in stressbeheersing. Het goede nieuws is dat je via die nervus vagus ook rustgevende boodschappen naar je lichaam kan sturen. Dit gebeurt vooral in situaties van veiligheid.

Tijdens het wandelen kom je in verbinding met jezelf, met anderen (als je met een wandelmaatje of in groep wandelt) en met de natuur. Door die verbinding verhoogt je gevoel van veiligheid,  verminderen angsten en frustraties en versterk je je nervus vagus.

 

Bewegen is een onderdeel van een gezonde levenstijl.

Wil jij ook de stap zetten naar een gezonde levensstijl?

 

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *