Wat is een prikkelbare darm?

Uit onderzoek blijkt dat 20 % van de Belgen last heeft van een prikkelbare darm. De kans is dus groot dat je hier ook last van hebt of dat je iemand kent met een prikkelbare darm.
Als diëtiste zie ik veel mensen met deze aandoening. Bovendien ben ik ervaringsdeskundige, want mijn beide dochters hadden er ook last van. 

Meestal spreekt men over het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Het woord “syndroom” wil zeggen dat een aantal klachten samen voorkomt. De klachten komen bij iemand met prikkelbare darm niet allemaal in dezelfde mate voor. De symptomen kunnen bij iedereen verschillend zijn.

In deze blog geef ik een overzicht van de voornaamse klachten bij PDS. In een volgende blog ga ik dieper in op de oorzaken van prikkelbare darm en de behandeling van prikkelbare darm.

Vaak voorkomende klachten bij prikkelbare darm

Mensen met PDS hebben regelmatig buikklachten en problemen met de ontlasting.

De buikpijn komt voor  op wisselende plekken in de buik. De voornaamste buikklachten zijn: krampen, een opgeblazen gevoel, winderigheid, zeurende buikpijn.

De stoelgang kan ook verstoord zijn door diarree of constipatie of een combinatie ervan. Er kan sprake zijn van voortdurende diarree (soms tot 6 keer per dag of meer). Sommige mensen hebben dan weer last van constipatie. Een andere groep mensen heeft een wisselende stoelgang: de ene dag diarree en enkele dagen nadien hardnekkige constipatie.

Wat
Symptomen prikkelbare darm

Diagnose PDS

Vaak duurt het een tijdje voor er een diagnose gesteld wordt. Op het eerste gezicht zijn er immers geen lichamelijke afwijkingen die aantonen dat iemand een prikkelbare darm heeft.

De diagnose is vaak een uitsluitingsdiagnose. Dat wil zeggen dat de diagnose gesteld wordt  omdat er geen andere aandoening kan gevonden worden.

Indien er geen symptomen zijn zoals bloedarmoede, bloed in de stoelgang, onverklaarbaar gewichtsverlies, familiale geschiedenis van darmkanker of ontstekingszieken van de darm dan beperkt de arts de testen tot een minimum.  

PDS kan verward worden met andere aandoeningen zoals glutenintolerantie, lactose intolerantie, glutensensitiviteit of endometriose. Veel patiënten met PDS hebben ook symptomen van andere maagdarmaandoeningen (vb. maagzuur, misselijkheid een vol gevoel na het eten).

Bij prikkelbare darm is de functie van de darm verstoord

Het komt erop neer dat de functie van je dikke darm verstoord is. De structuur (anatomie) van je darm is normaal, maar toch werkt hij niet goed.

De functie van de darm is dan wel verstoord, maar dit wil niet zeggen dat het prikkelbare darmsyndroom een risicofactor is voor ernstige aandoeningen zoals kanker.

Vervelende klacht

Het prikkelbare darmsyndroom geeft geen complicaties, maar het is wel een vervelende klacht. Sommige mensen hebben zoveel klachten dat ze niet kunnen deelnemen aan  het sociaal leven of hun hobby’s moeten opgeven. Wie een ernstige vorm van PDS heeft,  blijft gemiddeld 1 dag per maand thuis van het werk. Sommige mensen stoppen zelfs volledig met hun werk omwille van hun klachten door een prikkelbare darm.

Zelf had ik een dochter die wekenlang niet naar school kon omwille van hevige buikpijn.

Dokter Google is geen goed idee

Stel nooit zomaar zelf de diagnose van prikkelbare darm. Raadpleeg steeds een arts als je aanhoudende buikklachten hebt. Klachten zoals bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies of koorts zijn geen kenmerken van een prikkelbare darm. Ga met deze klachten direct naar de huisarts.

Ontstaan je klachten na de leeftijd van 50 jaar of verandert je stoelgang plotseling? Dan is het  aan te raden om de huisarts te raadplegen.

Behandeling darmklachten en prikkelbare darm door voeding

Toen er bij mijn dochters uiteindelijk een diagnose kwam, bleek dat er niet eens een behandeling was! Sommige dokters beweerden zelfs dat het probleem tussen de oren zat!

We hadden wel gemerkt dat eten een rol speelde bij hun klachten. We consulteerden dan maar op eigen houtje een diëtiste. We zagen snel een spectaculaire verbetering van de klachten door kleine aanpassingen in de voeding. De link tussen voeding en klachten was overduidelijk en dit zorgde voor een omwenteling in het leven van mijn dochters en van mezelf.

Mijn missie: klachten prikkelbare darm verminderen door voeding

Oef. Mijn dochters hadden eindelijk geen buikpijn of opgezwollen gevoel meer na het eten!

Dat was een pak van mijn hart! Op dat moment was ik op zoek naar een nieuwe professionele uitdaging. Door de consultaties bij de diëtiste besliste ik om me ook bij te scholen op gebied van voeding. Tijdens de bezoeken aan de diëtiste was mijn frank gevallen: je kan mensen helpen om klachtenvrij te eten. Wat een mooie uitdaging!

Uiteraard kon ik me niet zomaar vestigen als diëtist. Ik schreef me in als werkstudent voor de bacheloropleiding voedings- en dieetkunde en behaalde mijn diploma met grootste onderscheiding.

Tijdens mijn studies bestudeerde ik het verband tussen voeding en prikkelbare darm zeer uitgebreid. Ik kon er niet genoeg van krijgen en schreef er zelfs een bachelorproef over.

Na mijn studies vestigde ik me als zelfstandig diëtist, omdat ik zelf mensen wilde helpen om te eten zonder (buik)klachten.

Diëtiste Hilde helpt je om de juiste keuze te maken

Er circuleren allerlei lijstjes met “verboden” eten. Vaak zijn die gebaseerd op verkeerde of verouderde adviezen. Als diëtist geef ik je duidelijke instructies om je voeding aan te passen. Op die manier hoef je niet zelf uit te zoeken welke recepten of voedingsmiddelen geschikt zijn voor jouw darmen. In mijn praktijk neem ik de tijd voor een persoonlijke begeleiding. Mijn missie is dat jij kan eten zonder (buik)klachten.

Bovendien waak ik erover erover dat je gebalanceerd blijft eten indien je bepaalde voedingsmiddelen schrapt.

Schrap je zelf van alles dan loop je het risico om te om te veel of te weinig te schrappen. Schrap je te veel dan bestaat de kans dat je voedingstekorten oploopt. Schrap je te weinig dan heb je vaak geen verbetering van je klachten.

Door

 

https://youtu.be/BHPo3xBTZ2w
 

Wil je af van buikpijn, diarree, constipatie of een opgeblazen gevoel? Wil je je levenskwaliteit drastisch verhogen?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.