Alternatieven voor suiker in gebak

Het laatste pak kristalsuiker is op en je wil een cake bakken? Je hebt een aantal opties om suiker te vervangen.

Suikersoorten in de vorm van kristallen of poeder

Heb je bijvoorbeeld geen witte kristalsuiker meer, gebruik dan bruine suiker of kandijsuiker.

Ook bloemsuiker is een goede vervanger.

Gekleurde suikersoorten zullen uiteraard een invloed hebben op de kleur van je gebak!

class=wp-image-1806/

Ook suikerklontjes komen in aanmerking!

Zoetstof

Je kan suiker vervangen door een zoetstof. Raadpleeg de verpakking om te weten door hoeveel zoetstof je de suiker kan vervangen.  Als de hoeveelheid zoetstof te klein is heb je wel te weinig massa waardoor de gebak kleiner blijft.

Goede bakresultaten heb ik met:

  • Sugarly van Canderel (100 g suiker = 50 gram Sugarly) 
  • Tagatesse van Damhert (100 g suiker = 50 gram Tagatesse)

Stroop

Esdoornsiroop of agevesiroop: gebruik 3/4 van de hoeveelheid suiker die je anders zou gebruiken.

Rijststroop: gebruik evenveel rijststroop als suiker

Fruit

Vervang een deel van de suiker door geprakte banaan. Meestal gebruik ik de helft suiker en de helft banaan. Heb ik 200 gram suiker nodig in een recept, dan prak ik 1 banaan en voeg 100 gram suiker toe. Dit mengsel gebruik ik dan in mijn gebak.

Je kan ook appelmoes gebruiken om suiker te vervangen. Vervang zeker niet de volledige hoeveelheid suiker door appelmoes anders dreigt het geheel te papperig te worden. Een goede maat is hier ook om de helft van de suiker te vervangen door appelmoes.

class=wp-image-1810/

1 geprakte banaan vervangt 100 gram suiker

Honing

Honing kan ook, maar denk eraan dat je de waardevolle enzymen in de honing stuk maakt door verhitting. Je vervangt de suiker in het recept door dezelfde hoeveelheid honing.

Staat er nog een pot “versuikerde” honing (= honing waarin zich kristallen gevormd hebben) in je kast. Gebruik deze honing dan in je gebak. Om de kristallen te vewijderen laat je de honing zachtjes opwarmen. Op die manier lossen de kristallen op.

Ook honing die donker van kleur geworden is, kan je nog prima gebruiken in baksels.