Fan van aperitief?
Aperitief je graag tijdens het weekend? Maak dan eens van het aperitiefmoment je broodmaaltijd. Op die manier sla je 2 vliegen in een slag:
- Je hebt een feestelijke broodmaaltijd.
- Door broodmaaltijd en aperitief te combineren heb je 1 maaltijdmoment in plaats van 2. Hierdoor krijg je minder calorieën binnen.
Eenvoudig aperitieven met maatjes
Op de foto zie je stukjes maatje, blokjes kaas met mosterd en 2 soorten crackers. Een portie minikomkommers en wat kerstomaatjes geven extra beet en kleur.
Combineer de hapjes met een calorie-arme alcoholvrije gin-tonic.
Nieuwe maatjes: waar komen ze vandaan?
Nieuwe maatjes zijn haringen die tussen half mei en half juli gevangen worden. Van begin juni tot en met augustus vind je ze in de winkel. Deze jonge haring is de eerste jonge haring van het seizoen die geschikt is voor consumptie. Na augustus mag deze haring niet meer onder de naam nieuwe maatjes verkocht worden.
Ongeveer 70% van alle maatjes wordt gevangen in de zee tussen Schotland, Denemarken en Noorwegen.
Hollandse Nieuwe maatjes zijn een oorsprongsbenaming. Deze maatjes zijn afkomstig uit Nederlands zeegebied. De volledige verwerking van haring tot maatje gebeurt in Nederland.
Verwerking van de vangst
Kuisen
De maatjes worden na de vangst gekuist. Dan worden de kieuwen en ingewanden, behalve de alvleesklier, verwijderd. De alvleesklier scheidt immers enzymen af die de haring doen rijpen en ze zijn bepalend voor de smaak.
Pekelen
Na het kuisen belanden de maatjes in een pekelbad. Het verblijf in het zout water hangt af van de het vetgehalte van de haringen. Nadien worden de vissen gespoeld en worden ze minstens 24 uur ingevroren.
Bevriezen
Dit bevriezen is wettelijk verplicht om de eventuele haringworm te doden. De haringworm is een parasiet die enkel voorkomt in rauwe vis. Om die reden is het in Europa wettelijk verplicht om alle vis die bedoeld is om rauw of vrijwel rauw te eten eerst 24 uur lang bij -20 °C in te vriezen.
Deze parasiet beschadigt onze maag- of darmwand. Gelukkig komt de parasiet zelden voor in ons land. De haringworm kan niet tegen bevriezing in rauwe toestand, maar hij is ook niet bestand tegen verhitting. Gebakken of gekookte vis leveren dus ook geen gevaar op.
Narijpen
Als de vissen ontdooid zijn moeten ze nog even \’narijpen\’ om de juiste textuur en smaak te bekomen. Na een halfuurtje hebben ze de perfecte smaak. Je eet ze dus best onmiddellijk na aankoop op. Nog lekkerder is om ze te consumeren aan een viskraam.
Opdienen
Maatjes zijn lekker met een beetje fijn gehakte ui, maar sperzieboontjes zijn ook een goede begeleiding. Of fijn gesneden zure appeltjes zoals een Granny Smith.
Voedingswaarde van maatjes
Haring is een vette vis: een maatjesharing bevat minstens 16 procent vet. Dit vet bestaat vooral uit onverzadigde, omega-3 vetzuren (gezonde vetten).
Door het hoge vetgehalte zijn de maatjes calorierijk. Het advies is om minstens een keer per week vette vis te eten. Maatjes zijn ideaal om af te wisselen met zalm, sardines of andere vette vissen.
Verder bevat haring veel hoogwaardige eiwitten en een hele reeks vitamines: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E.
Op zoek naar meer recepten?
Kijk dan eens op mijn blog of mijn website. Door de zoekfunctie bovenaan rechts te gebruiken kun je snel en gericht zoeken naar recepten.
Eten zonder zorgen?
Wil je professioneel voedingsadvies op maat met blijvend resultaat en lekkere recepten? Wil jij steeds met volle goesting eten en genieten? Boek een afspraak bij diëtiste Hilde.
[su_button url=https://dietiste-hilde.salonized.com/widget_bookings/new/ target=blank background=#c0cf97 size=8 center=yes]Boek nu een afspraak[/su_button]