Vijfstappenplan goede voornemens

Goede voornemens

Het is het einde van het jaar en de lijstjes met goede voornemens duiken weer op.  

Staat dit bij jou ook jaarlijks aangevinkt:

  • meer gezond eten
  • minder snoepen
  • veel bewegen

Helaas merk ik in mijn diëtistenpraktijk dat een goed voornemen als “gezond eten” vaak midden januari al sneuvelt. Daarom dat het elk jaar opnieuw opduikt op je lijstje van goede voornemens!

 

Wil je (w)eten hoe je er komend jaar zeker in slaagt om gezond te eten? In dit artikel vind je een stappenplan om je goede voornemens te laten slagen.

Maak een duidelijk plan

De meeste goede voornemens mislukken omdat er geen duidelijk plan achter zit. Meestal heb je slechts een vaag idee van wat je wil veranderen. Zeg je: “Ik wil gezonder eten” dan is de kans groot dat daar niets van in  huis komt. Want wat betekent “gezond eten”?

Volgens Google (op 08/12/2022) levert “gezond eten” 33.900.000 antwoorden op. Wil je al deze informatie doorlezen dan ben je tot het einde vaneht komend jaar zoet. Doordat je tegenstrijdige informatie zal vinden, raak je bovendien snel ontmoedigd. Resultaat: je geeft er de brui aan voor je goed en wel begonnen bent!

Het is daarom een  idee om een concreet doel te formuleren zoals bijvoorbeeld: “Vanaf nu eet ik elke dag 1 stuk fruit”. Op die manier heb je een doel dat je kan meten en opvolgen.

 

Hak je plan in stukken

Je kan aan een term als “gezond eten” een hele to do-lijst koppelen zoals :

“Ik eet geen brood of pasta op feestjes”

“Ik drink elke dag 2 liter water”

“Ik eet geen chocolade tijdens de week”

“Ik eet elke dag 3 stukken fruit”

“Ik schrijf me in voor de fitness tijdens het weekend”

Als je geen van deze zaken momenteel doet is het een nhelel opgave om plots van jezelf te verlangen dat je deze lijst in een keer aanpakt. Wij mensen zijn immers gewoontedieren; we voelen ons kiplekker als alles bij het oude blijft.

Wil je van de ene dag op de andere dag al je gewoonten veranderen dan zal je snel op interne weerstand botsen. Zeker als je moe of hongerig bent zal je brein er alles aan doen om je groots opgezet plan te saboteren. Vanaf het moment dat er iets fout loopt zal je daardoor geneigd zijn om alles op te geven en dan is het hele plan om zeep. Focus daarom telkens enkele weken op een bepaald onderdeel van je plan. Voel je dat deel van je plan routine geworden is? Met andere woorden: het kost je geen moeite meer, je moet er niet bij nadenken dan kan je een bijkomend doel kiezen.

 

Kies voor een origineel plan

Vaak verandert je eetpatroon omdat je collega, je buurvrouw, je … anders gaat eten.  Of je laat je leiden door maatschappelijke normen over bijvoorbeeld gewicht of lichaamsbeeld.

Dit is een veel voorkomende fout als het over gezond eten gaat. Het eetpatroon van iemand anders kopiëren heeft weinig zin. Jouw lichaam is immers uniek, waarom zou je dan een kopie willen zijn van iemand anders? Je hoeft je toch niet in allerlei bochten te wringen om iemand anders te zijn?

 

Ga voor een vrijwillig plan!

De beste manier om je goede voornemens te saboteren is door elk voornemen vooraf te laten gaan door: “Ik moet ..”. hierdoor leg je de focus op dwang en straf. Het lijkt alsof je tegen jezelf zegt: “Ik moet gezond eten, want anders gebeurt er …”

Het resultaat is dat je op die manier de neiging hebt om te focussen op de negatieve gevolgen van je plan. Hierdoor blijft je blik gericht op wat je wil voorkomen. Hierdoor verlies je snel je motivatie!

Beter is om moeten te vervangen door woorden als willen, kiezen, mogen.

Op die manier formuleer je je plan in positieve termen waardoor de kans bestaat dat je het inderdaad zal uitvoeren.

 

Voorzie een hulpplan om je goede voornemens te laten slagen

Stel je vast dat je regelmatig worstelt met dezelfde problemen op vlak van eten dan is het interessant te kijken naar de oorzaak van deze problemen. Vergelijk het met hoe je een lekkende kraan aanpakt. Als je kelder telkens onder water loopt door een lekkende kraan is het verstandiger om de kraan te vervangen dan om telkens opnieuw te dweilen.

Worstel je met “gezond eten” en heb je al van alles geprobeerd dan is het verstandig om de oorzaak aan te pakken en niet telkens de oplossingen uit het verleden opnieuw te proberen.  Ben je bijvoorbeeld al vaak op dieet geweest dan weet je dat een dieet niet werkt (het is te zeggen: het werkt zolang je het strikt volgt).

Je kan overwegen om hulp in te roepen zodat je professionele en motiverende begeleiding krijgt. Op die manier ben je zeker dat je goede voornemens veranderen in een echt plan.

 

Wil je er het komende jaar wel in slagen om gezond te eten? Een voedingsprofessional helpt je om je plan te laten slagen!

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *