Theorie en praktijk van eten

Dieetschema: een klassiek drama in 3 bedrijven

In de blog Gevolgen van minder koolhydraten eten tijdens een dieet verwezen we er al naar: een dieetschema kan niet weten hoeveel eten jij nodig hebt.

Je kan enigszins berekenen hoeveel eten je nodig hebt, maar theorie en praktijk zijn twee totaal verschillende dingen.

In de praktijk blijkt dat een theoretisch schema niet altijd werkt omdat het op de gemiddelde mens gebaseerd is. En de gemiddelde mens bestaat niet.

 
eten in theorie

Eten in theorie

Hoeveel je moet eten is het resultaat van allerlei berekeningen. Deze berekeningen gebeuren op basis van statistieken. Onderzoekers proberen dan onze theoretische voedingsbehoefte uit te drukken. Dit doen ze door een aantal calorieën te berekenen voor groepen van mensen. Een wetenschapper onderzoekt hoeveel calorieën iemand theoretisch nodig heeft, maar dit wijkt vaak af van de reële situatie.

De energie die je nodig hebt, hangt immers af van:

  • Je basaal metabolisme: hoeveel verbruikt je lichaam om optimaal te kunnen werken. Zelfs indien je volledig stilzet verbruik je energie. Je hart, longen, spijsvertering zijn energieverslinders die quasi ononderbroken aan het werk zijn.
  • Je mate van activiteit. Ben je fysiek actiever dan zal je meer energie nodig hebben dan wanneer je vaak stil zit.
  • De energie die je nodig hebt om je eten te verbranden.

 

 
verbruik energie hersenen

Theoretisch verbruik

De meeste schema’s die je online of in de media vindt zijn louter gebaseerd op een theoretisch verbruik. Daardoor kunnen ze even misleidend zijn als het theoretisch verbruik van je auto. Het  werkelijke verbruik van een auto wijkt vaak sterk af van de cijfers die de verschillende autofabrikanten in hun brochures zetten.

Sommige diëtisten of voedingscoaches trappen soms ook in deze val door louter naar het theoretisch verbruik te kijken en op basis daarvan een eenvoudig schema op te stellen. Vaak is dit een kwestie van gemak. Het is vrij simpel om een standaardschema te berekenen, omdat je op die manier veel (denk)werk vermijdt. In mijn praktijk zie ik nog vaak dat mensen een A4’tje meehebben met een beknopt, strak en onwerkbaar dieetschema van een vorige dieetpoging.

 

Eten in de praktijk 

Hoeveel eten je dagelijks nodig hebt is volledig afhankelijk van heel wat verschillende individuele factoren:

  • Beweging
  • Kwaliteit van je slaap
  • Hoeveelheid stres
  • Ontspanning
  • Een resem andere variabelen

Je voedingsbehoefte verschilt ook nog eens van dag tot dag. Je bent nu eenmaal geen robot die dag in dag uit hetzelfde doet. Ben je de hele dag bezig in de tuin dan zal je ’s avonds meer honger hebben dan na een dag in je luie zetel.

Ik had het al over variabelen die onze voedselinname beïnvloeden zoals stress, slaap en ontspanning. Maar er zijn nog andere factoren in het spel zoals medicatiegebruik, hormonen, erfelijkheid, woonsituatie, financiën, mentale toestand, werksituatie …

Alle bovenstaande variabelen kan je onmogelijk in statistieken gieten om op basis daarvan dieetschema’s te maken voor een grote groep mensen. Er zijn teveel individuele verschillen om een schema te maken dat voor iedereen geldt. Een schema gebaseerd op statistiek kan enkel rekening houden met je lengte, je gewicht en je gemiddelde activiteit. Voor uitzonderlijke situaties,  voorkeuren op gebied van voeding, hongergevoel en andere variabelen is er geen plaats in een schema.

 

Wil jij graag gepersonaliseerd voedingsadvies?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.

De andere delen in deze reeks

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *