Eetwissel 15: aardappelen in de schil voor gezondere maaltijden en minder keukenwerk!

Voeg je koptekst hier toe

Nog een kleine verandering die een groot verschil kan maken: vervang geschilde aardappelen door aardappelen in de schil.

Aardappelen in hun natuurlijke jasje bevatten aanzienlijk meer vezels dan hun geschilde tegenhangers. De schil zit boordevol essentiële voedingsstoffen en geeft een extra dosis vitaminen aan je maaltijden. Bovendien biedt deze eenvoudige switch het voordeel van minder keukenwerk; een pluspunt voor wie snel eten op tafel wil zetten.

In dit artikel lees je meer over de voordelen van ongeschilde aardappelen. Er is een overzicht van de best geschikte aardappelen om  ongeschild te eten. Doe je voordeel met de tip over de gezondheidsvoordelen van koude aardappelen en probeer enkele suggesties uit.

aardappelen in de schil voor gezondere maaltijden en minder keukenwerk

Vezels voor een vlotte spijsvertering

Vezels zijn essentieel voor een gezonde spijsvertering. Aardappelen in de schil behouden hun vezelgehalte, wat bijdraagt aan een betere darmgezondheid en het verzadigingsgevoel verhoogt. Dit maakt ze niet alleen voedzaam, maar ook een slimme keuze voor iedereen die streeft naar een evenwichtiger dieet.

 

Vitaminen in overvloed

Vlak onder de schil zit een schat aan vitaminen, waaronder vitamine C, B-vitaminen en meer. Deze voedingsstoffen spelen een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, zoals een gezond immuunsysteem, een goede stofwisseling en een gezonde huid.

Door de aardappelen niet te schillen krijg je een maximale opname van deze vitamines.

 

Minder keukenwerk, meer genieten

Door te kiezen voor aardappelen in de schil verminder je niet alleen je voedselverspilling door de schillen te behouden, maar bespaar je ook kostbare tijd in de keuken. Het betekent minder schil- en snijwerk, wat vooral handig is op drukke dagen.

Kiezen voor biologische aardappelen brengt vaak een extra prijskaartje met zich mee. Door de aardappel met schil en al te eten, compenseer je de meerprijs doordat je meer uit de aardappel haalt. Op die manier minimaliseer je voedselverspilling en maximaliseer je de voedingswaarde wat de investering in biologische kwaliteit nog waardevoller maakt.

 

Welke soort aardappel is geschikt om met schil en al op te eten?

Als diëtist kies ik voor biologisch geteelde aardappelen om met de schil te eten. Biologisch geteelde aardappelen hebben doorgaans minder blootstelling aan pesticiden en andere chemische stoffen. Hierdoor minimaliseer je het risico op het consumeren van resten van sproeistoffen.

Verschillende aardappelsoorten zijn geschikt zijn om ongeschild te koken, maar sommige lenen zich hier beter voor dan andere. Hier zijn een paar populaire aardappelsoorten die vaak met schil worden gegeten:

  • Rode aardappelen: ze hebben vaak een dunne schil die goed eetbaar is, vooral als ze van biologische oorsprong zijn.
  • Krielaardappelen: kleine aardappelen, zoals krieltjes, hebben vaak een dunne schil en zijn heerlijk om met schil te bereiden.
  • Nieuwe aardappelen:  jonge aardappelen hebben vaak een dunne schil en een milde smaak, waardoor ze ideaal zijn om met schil te eten.
  • Vastkokende aardappelen: deze aardappelsoorten behouden vaak hun vorm en textuur, waardoor ze geschikt zijn om met schil te koken, te bakken of te roosteren.
 

Tips voor bereiding

Geroosterde aardappelen: snijd aardappelen in partjes, voeg kruiden toe, wrijf ze in met een eetlepel olijfolie  en rooster ze in de oven of airfryer voor een knapperige lekkernij.

Gevulde aardappelen: kook aardappelen in de schil en vul ze met je favoriete gezonde toppings, zoals Griekse yoghurt en verse kruiden.

Aardappelsalade: snijd gekookte aardappelen in de schil en maak een smaakvolle aardappelsalade met verse groenten en een dressing op basis van koolzaadolie of een notenolie (in deze oliesoorten vind je extra omega 3).

 
Voordelen koude aardappelen: resistent zetmeel

Meer tips?

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *