Ontbijten met misosoep

Miso is een smaakmaker uit de Japanse keuken. In dit blogartikel trakteer ik je op een recept voor misosoep. Wist je trouwens dat 75 % van de Japanners ontbijten met misosoep?

Oorsprong misopasta

Miso is een smaakmaker van Aziatische oorsprong: het begon met de Chinezen die sojabonen fermenteerden tot sojapasta en sojasaus. Het fermenteren gebeurt door de sojabonen in ondiepe bakken te laten fermenteren met een starter. Tijdens de fermentatie zorgen micro-organismen voor een lekkere smaak.

Sojapasta en sojasaus werden door boeddhistische monniken in het jaar 700 van onze tijdrekening naar Japan gebracht. Daar ontstond  een nieuwe Japanse naam voor de sojapasta: miso (mi betekent: smaak in het Japans).

Miso kan ook gemaakt worden van graan (meestal rijst of gerst).

Smaak

Miso wordt ook de vijfde smaak ofwel umami genoemd. Umami betekent: hartig. Miso is immers niet zoet, zuur, zout of bitter, maar heeft een eigen smaak.

Voedingswaarden

Vitaminen, mineralen, eiwitten

Miso is rijk aan B vitaminen, ijzer en calcium. De pasta is eiwitrijk en bevat essentiële aminozuren. Het is echter geen geschikte vervanger voor zuivel zoals soms beweerd wordt.

Eiwitten van goede kwaliteit maar zout

Miso is eiwitrijk (13 gram eiwitten per 100 gram) en bevat essentiële aminozuren. In een beker melk van 250 ml vind je 8,2 gram eiwitten.

In 1 theelepel miso vind je echter ook 0,64 gram zout. De aanbevolen hoeveelheid zout is 5 gram per dag. Wil je onder de aanbevolen hoeveelheid zout blijven dan is miso niet geschikt om in grote hoeveelheden te gebruiken.

Calorieën in miso

Miso is calorie-arm, maar omwille van het zoutgehalte blijft het met mate te gebruiken.

Fermentatie

Miso is een gefermenteerd product. Door chemische veranderingen tijdens de fermentatie stijgt de voedingswaarde en ontstaan er eigenschappen die gezondheidsbevorderend zijn. In een eerdere blog vatte ik de wetenschappelijke kennis over gefermenteerde producten samen.

Vooral in ongepasteuriseerde miso vind je melkzuur bacteriën en enzymen die een grote rol spelen bij de opname en de vertering van ons voedsel.

Miso in alle smaken

Miso ziet eruit als een dikke pasta en je vindt hem in verschillende kleuren en smaken. Hoe donkerder de miso hoe sterker de smaak:

  • Shiro (witte miso): hartig en zoet tegelijk. Ideaal in dressings, bij boter of in mayonaise.
  • Shinsu (gele miso): meest gebruikt in soep, marinades, gerechten met champignons en saus.
  • Aka (rode miso): vooral in stoofpotjes
  • Mame (zwarte miso): zeer sterke smaakmaker, enkel verdund te gebruiken.
  • Awase (gemengde miso): ideaal als vervanger voor bouillonblokje in soep of saus.

 

Gebruik in de keuken

Let erop om de miso pas op het einde van de bereiding toe te voegen, op die manier blijven de smaak en de voedingswaarde beter behouden.

De pasta is vrij dik. Wil je hem gemakkelijk toevoegen aan je gerecht? Gebruik dan een beetje van het kookvocht van je gerecht om de pasta goed op te lossen.

Je koopt de miso meestal in een in plastic pakje. In de gesloten verpakking is hij lang houdbaar. Na het openen moet je hem in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Kijk steeds op de verpakking naar het bewaaradvies dat de fabrikant geeft.

Misosoep

Basis misosoep: dashi

Een van de meest gegeten Japanse soepen is misosoep. De basis van deze soep is vaak een dashibouillon. Deze bouillon is op basis van kombu-zeewier en katsuobushi (gedroogde en gerookte vlokken van bonito tonijn). De soep wordt verder op smaak gebracht door er miso aan toe te voegen.

Soep als ontbijt

In Japan staat misosoep ook op het menu als ontbijt. De soep wordt dan verder aangevuld met ingrediënten zoals tofu, aardappelen, sojascheuten, groenten, vis of vlees. Op die manier krijg je een echte maaltijdsoep. Deze soep is een energierijk begin van de dag! Bovendien start je de dag met een portie groenten. Op die manier kom je zeker aan je dagelijke portie groenten!

Recept misosoep

Zin gekregen in een kopje misosoep? Mijn recept voor misosoep vind je hier.

Meer lezen over voeding?

Kijk dan eens op mijn blog of mijn website.

Eten zonder zorgen?

Wil je professioneel voedingsadvies op maat met blijvend resultaat en lekkere recepten? Wil jij steeds met volle goesting eten en genieten? Boek een afspraak bij diëtiste Hilde.

 

Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!

Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.

Heb je bijkomende vragen?

Stuur me je vraag door via het contactformulier.