Ontbijten met misosoep

Miso is een smaakmaker van Aziatische oorsprong: Chinezen fermenteerden sojabonen tot sojapasta en sojasaus. Door sojabonen te fermenteren zorgen micro-organismen voor een lekkere smaak.

Sojapasta en sojasaus werden door boeddhistische monniken ( in het jaar 700 van onze tijdrekening) naar Japan gebracht. Daar ontstond  een nieuwe Japanse naam voor de sojapasta: miso (“mi” betekent: smaak in het Japans).

Miso kan gemaakt worden op basis van soja, maar ook door granen (rijst, gerst) te laten fermenteren. Miso ziet eruit als een dikke pasta en je vindt hem in verschillende kleuren en smaken:

  • Shiromiso (witte miso)
  • Akamiso (rode miso)
  • Awasemiso (gemengde miso)

Miso gebruik je in de keuken in soep, als een smaakmaker, in marinades, of om groenten in op te  leggen.

Een van de meest gegeten Japanse soepen is misosoep. De basis van deze soep is vaak een dashibouillon. Deze bouillon start van een basis van kombu-zeewier en katsuobushi (gedroogde en gerookte vlokken van bonito tonijn). De soep wordt verder op smaak gebracht door en miso aan toe te voegen.

In Japan eet men vaak misosoep als ontbijt. De soep wordt dan aangevuld met ingrediënten zoals tofu, aardappelen, sojascheuten, groenten, vis of vlees. Op die manier krijg je een echte maaltijdsoep. Deze soep is een goede keuze voor een energierijk begin van de dag! Bovendien start je de dag met een portie groenten.

Zin in een kopje misosoep? Het recept vind je hier.