Jij bent genoeg
Enkele vragen over je weegschaal en je spiegel:
- Heb je tot hiertoe je weegschaal en je spiegel meestal gebruikt om je lichaam en je gewicht te controleren en te bekritiseren (te dik, te dun, rimpels).
- Hoe vaak heb je jezelf al eens een compliment gegeven toen je in de spiegel keek of op de weegschaal stond?
- Vergelijk je je meestal met anderen (vriendinnen, modellen in de media) als je in de spiegel kijkt?
- Heb je al eens naar je lichaam gekeken met een dankbare en lieve blik?
- Heb je je al eens gerealiseerd wat je lichaam allemaal voor jou doet?
Dat unieke lichaam van jou kan:
- troosten
- liefhebben
- knuffelen
- dansen
- bewegen
- genieten
- …
Je lichaam is veel meer dan een getal op de weegschaal!
Een nieuwe weegschaal: de gelukschaal
Wil je echt lekker in je vel zitten, installeer dan een alternatieve weegschaal: de gelukschaal. Vervang de cijfers van je weegschaal door vriendelijke boodschappen: zoals blij zijn, je goed in je vel voelen, je gelukkig voelen, je super voelen.
Realiseer je dat vriendelijke gedachten over je lichaam blijvend zijn terwijl het uitzicht van je lichaam voortdurend kan veranderen.
Je uiterlijk en je gewicht schommelen door zwangerschap, hormonen, ouderdom, operaties, ziekten of andere factoren waar je weinig vat op hebt. Verbaas je erover dat je lichaam zich kan aanpassen aan al die verschillende situaties en accepteer dat je er niet altijd hetzelfde uit zal zien.
Als je je geluk laat afhangen van een ideaalbeeld dat je in je hoofd hebt, dan kan je je nooit goed in je vel voelen. Een ideaalbeeld is immers gericht op het verleden of op de toekomst waardoor je jezelf saboteert om vandaag gelukkig te zijn.
Herken je deze uitspraken:
“Toen ik jong was zag ik er goed uit, want ik was toen slanker.”
“Als ik minder weeg, zal ik gelukkiger zijn.”
Door steeds achteruit of vooruit te kijken, vergeet je dat je vandaag leeft. Aan het verleden kan je immers niets meer veranderen en je bent niet wat de toekomst brengt.
Ik hoor je denken: “Als ik mijn gewicht volledig loslaat wat zal er dan gebeuren?”
Als ik me niet weeg zal ik op den duur teveel wegen
Ben jij ook bang dat je zonder de weegschaal “in de fout zal gaan”.
Dit is een kwestie van vertrouwen in jezelf en je lichaam. Door oprecht te leren luisteren naar je lichaam en de biologische signalen van honger heb je geen weegschaal nodig om je gewicht onder controle te houden. Je hebt toch ook geen alarm nodig om je eraan te herinneren dat je naar het toilet moet? Je kan een volle blaas niet blijven negeren; je kan het toiletbezoek hoogstens eventjes uitstellen. Zo is het ook met je hongergevoel.
Wie veel op dieet geweest is, heeft geleerd om zijn hongergevoel te onderdrukken. Een dieetschema zorgt ervoor dat je vaak uitgehongerd bent tegen het volgende maaltijdmoment. Wat er op dat moment gebeurt is dat je ergste honger gestild is, maar je vaak niet voldoende hebt gegeten om echt verzadigd te zijn.
Tijdens een dieet mis je vaak het plezier van eten: je at te weinig en je voelt je daardoor niet voldaan. Resultaat: je honger blijft, maar je ziet wel allerlei lekkers in de buurt staan (koeken, boterhammen met choco).
Het goede nieuws is dat je je honger opnieuw kan leren voelen zodat je met smaak kan leren eten en je je verzadigd voelt na de maaltijd. Dit kost echter tijd en je moet bereid zijn om eten en gewicht los te durven koppelen. Door jezelf en de biologische signalen van je lichaam te leren vertrouwen, zorg je ervoor dat jij terug de controle krijgt over je eten.
Toch liever de weegschaal
Wil je blijven meten en wegen, besef dan dat dit de start betekent van een nieuwe vicieuze cirkel van diëten, belooneten, overeten, diëten..
Het staat je vrij om dit nog eens te proberen, maar als je weet dat dit in het verleden niet gewerkt heeft, waarom wil je dan opnieuw een strikt dieet waarbij je voortdurend gefocust bent op meten en wegen?
Wil je uit de vicieuze cirkel van diëten?
Ja! Ik wil graag professionele begeleiding door een gespecialiseerde diëtiste!
Leg vandaag je afspraak vast in mijn online agenda.
Heb je bijkomende vragen?
Stuur me je vraag door via het contactformulier.
Lees de overige delen in deze reeks
- Gewicht en geluk
Een dieet niet helpt om blijvend gewichtsverlies te bekomen. Een brand blus je immers niet met olie! - De illusie van controle tijdens een dieet
Wie heeft tijdens een dieet echt de touwtjes in handen? - Honger en dieet
Een stabiel lichaamsgewicht krijg je door te luisteren naar je hongersignalen. - Het jojo-effect: hoe een dieet zorgt voor meer gewicht
Een dieet heeft vaak een omgekeerd effect: je valt enkele kilo’s af maar deze kilo’s komen er meestal meteen weer bij. Hoe komt dit? - De dieetcyclus: de 4 fasen van een dieet
“Moetivatie” is de oorzaak van de vicieuze cirkel van eten, belooneten, overeten en diëten. - Gevolgen van minder koolhydraten eten tijdens een dieet
Hoe kan een schema weten hoeveel eten jij nodig hebt? Neem zelf de touwtjes in handen! - Theorie en praktijk van eten
De meeste dieetschema’s zijn louter gebaseerd op theorie, maar werken in de praktijk niet. - Dieet en de weegschaal: een duivelse combinatie
Je weegschaal kan ervoor zorgen dat je vast blijft zitten in de dieetcyclus.
Start jij je dag met de weegschaal? Welke impact heeft dat op jou en je humeur? - Vervang de weegschaal door de gelukschaal
Wil jij lekker in je vel zitten, installeer dan een gelukschaal. Vervang de cijfers van je weegschaal door vriendelijke gedachten: zoals blij zijn, je goed in je vel voelen, je gelukkig voelen. - Eten zonder zorgen: hoe pak je het aan?
Wil je eten zonder zorgen dan focus je op een gezonde levensstijl. Als diëtiste coach ik je tijdens een persoonlijke begeleiding met motiverende eetsessies.